Hur tillverkas fransk nougat? En steg-för-steg guide

Hur tillverkas fransk nougat?

Hur tillverkas fransk nougat?

Fransk nougat är en sötsak som vanligtvis består av socker, honung, äggvitor, nötter och torkad frukt. Det är en seg och läcker godbit som ofta serveras som dessert eller som en del av en efterrätt. Tillverkningsprocessen för fransk nougat är enkel men kräver mycket omsorg och precision för att få till den perfekta konsistensen och smaken.

För att tillverka fransk nougat börjar man med att rosta mandlar och pistagenötter i ugnen i cirka 15 minuter. Sedan kokar man en blandning av socker, sirap, honung och vatten till 150°C i en tjockbottnad kastrull. När blandningen har nått rätt temperatur tillsätter man de rostade nötterna och rör om tills allt är jämnt fördelat. Därefter vispar man äggvitor till ett fast skum och tillsätter dem i blandningen. Slutligen häller man upp smeten i en form som är täckt med bakplåtspapper och låter den svalna i rumstemperatur i cirka sex timmar. Efter att nougaten har stelnat skär man den i bitar och pudrar över florsocker för att undvika att den klibbar ihop.

Historik

Fransk nougat har en lång och intressant historia. Ursprungligen kommer nougaten från Mellanöstern där den kallades för “nāṭif” och var en vit nougat gjord av honung och nötter. En av de äldsta recepten på nougat hittades i en bok i Bagdad under 900-talet.

Under medeltiden spreds nougatens popularitet till Europa där den fick sitt namn från den franska staden Montélimar som blev känd för sin nougatproduktion under 1700-talet. Fransk nougat tillverkas idag på många platser runt om i världen, men Montélimar är fortfarande känt för att producera den bästa nougaten.

Traditionellt tillverkas nougaten genom att koka socker, honung och glukossirap tillsammans tills det bildar en seg massa. Sedan blandas mandel och pistagenötter i massan och nougaten formas till rektangulära block. Idag finns det många olika varianter av nougat, men den klassiska franska nougaten är fortfarande en av de mest populära.

Ingredienser

Att tillverka fransk nougat kräver några få men noga utvalda ingredienser. Nedan följer en beskrivning av de viktigaste ingredienserna som används till att göra denna söta delikatess.

Mandlar och nötter

Mandlar och nötter är en viktig ingrediens i fransk nougat. Vanligtvis används sötmandel, hasselnötter och pistagenötter. Dessa rostas i ugnen för att få fram en nötig smak och krispighet. Nötterna kan hackas grovt eller finfördelas beroende på personlig preferens.

Sockerarter

Sockerarterna som används i fransk nougat är strösocker, honung och glykossirap. Dessa ingredienser kokas tillsammans med vatten till en tjock och seg konsistens. Det är viktigt att vara noggrann med temperaturen under kokningen för att få en perfekt konsistens.

Äggvita

Äggvita är en viktig ingrediens som används för att ge fransk nougat dess sega konsistens. Äggvitan vispas till ett fast skum med hjälp av en elektrisk visp. Detta skum tillsätts till den varma sockerlagen och vispas sedan tills smeten blir tjock och seg. Det är viktigt att vara försiktig när man tillsätter äggvitan för att undvika att smeten skär sig.

Sammanfattningsvis är de viktigaste ingredienserna i fransk nougat mandlar och nötter, sockerarter och äggvita. Genom att använda högkvalitativa ingredienser och vara noggrann med temperaturen och tiden under tillverkningen kan man få fram en perfekt och läcker fransk nougat.