Kan ätas som godis eller till att baka med

I dag kan vi köpa choklad bitar och på rulle när det gäller vissa produkter. Center är en utav dom och som är väldigt populärt. Både att äta som den är eller till att baka med. Från början var det en chokladbit man köpte för att avnjuta som godis. Vissa tycker att center och plopp nästan är likadana i smak men dom har olika chokladandelar i sig. Plopp har dessutom högre sockerhalt och center en toffe/ karamellig smak medans plopp smakar mera knäckigt. För dom som är nötallergiker ska inte äta detta då den kan innehålla spår av hasselnötter.

choklad bitar

En rulle center väger 78 gram och innehåller 36 stycken bitar.  Det är bra att veta om du ska baka med dessa bitar.

Använd choklad bitar i dina bakverk

Dom senaste åren använder man både choklad och annat godis när man bakar.  Gör en vanlig kladdkaka och tryck ner ungefär tio stycken center bitar i kakan innan du sätter in den i ugnen. Eller så kan du stoppa ner center i små mörkakor istället för hallonsylt (hallongrottor).

choklad bitar

Nu finns center i många butiker som har lösviktsgodis. Man får stoppa ner skeden försiktigt om man vill att dessa ska vara hela när man stoppar dom i påsen. Tyvärr så är inte alla lika försiktiga när man plockar och många bitar kan vara skadade.

Ibland kan chokladen bli lite vit och man tror att det är fel på den. Antingen kan det vara på grund av alla som gräver i burken och får skador. Det kan också vara så att chokladen blivit utsatt för fukt. Fukten löser upp sockret på ytan av chokladen och när den avdunstar kristalliseras sockret så den får en kornig yta. Det är inte farligt att äta chokladen och brukar inte ge en annan smak heller.