Vem älskar inte choklad?!

Först kakaobönor och sen från kakao till choklad och vi kan hitta en ofantlig mängd med smaker och tycken. Det finns något för alla smaker. Kakaobönorna rostar man till en fin färg som man sedan maler till en massa som har en hög fetthalt. Av den massan gör man sedan kakaopulver och choklad. För att inte kakaopulvret ska ha för hög procent kakaofett  så pressar man ut en del då kakaopulver ska ha en tjugo till tjugofem procent kakaofett. Det som man pressat ut blandar producenterna med kakaomassa som man sedan tillverkar till choklad.

kakao

Från kakao till choklad

Kakaofett smälter när den är på en temperatur runt trettiofem grader. Då den kan smälta redan vid den låga temperaturen gör att den smälter i munnen. Mörk choklad innehåller kakaobönor och socker och ibland vanilj och lecitin från sojabönor. Lecitin behöver man för att vatten och fett ska kunna bli en härlig “smet” för att sedan bli cnoklad. För att få kalla en produkt choklad måste den innehålla minst trettiofem procent kakaomassa, arton procent kakaosmör och fjorton procent kakaopulver.

kakao

 

Vit choklad innehåller mest kakaofett som sedan smaksätts med socker och vanilj. Det ljusa fettet som pressas ur kakaobönorna är råmaterial till vit choklad.

Smaksättningar i choklad

Man kan smaksätta choklad med ganska mycket. Det finns en hel del chokladprodukter med olika slags nötter och även om det inte står nötter på förpackningen kan det finnas spår av det. Använder producenten samma gryta där dom haft nötter så måste dom varna om det på förpackningen.

Sen finns det choklad som är smaksatt med frukt av något slag. Den vanligaste frukten är apelsin men det finns också choklad i dag som är smaksatta med andra frukter. Fler och fler smaker kommer ut varje år. Det gäller att hänga med i butikerna.